fbpx

mars nyhetsbrev: Vikten av goda relationer

Det är ingen nyhet att vi är sociala varelser som behöver andra för att må bra och känna att vi är en del av ett sammanhang. Förr när vi levde på savannen var det mer eller mindre fråga om liv eller död om vi var en del av flocken eller inte.

Men i vårt moderna och högteknologiska samhälle klarar vi oss många gånger alldeles utmärkt utan att ha nära och goda relationer. Allt finns ju bara ett knapptryck bort, där vi med teknikens hjälp kan vi lösa det mesta utan att be någon fysisk person om hjälp.
 

Alla behöver vi någon som ser oss som vi är

Det fungerar bra ett tag. Men på lång sikt behöver vi alla goda relationer, någon som vi kan prata med, luta oss mot när livet känns tungt, skratta eller dela våra tankar och känslor med. Det kan vara en vän, kollega eller partner.

Alla behöver vi någon som ser oss, förstår oss och som accepterar oss precis som vi är. Det kan ingen teknik råda bot på. Våra mellanmänskliga relationer är ett måste för att vi ska känna oss som hela människor. 

Därför är det så viktigt att vi värnar om våra relationer och vårt biologiska behov av att knyta an till andra människor. Om vi tror att AI eller teknologin kan utgöra ett substitut, är vi illa ute. Snarare kan det i det långa loppet få oss att känna oss mer ensamma. För innerst inne finns längtan efter en människa som ser oss, är nyfiken och som möter oss där vi är. Där vi får vara precis som vi är, vare sig mer eller mindre.  
 

Skapa relationer utifrån ditt sanna jag

Vi har alla ett behov av att skydda oss. Det är medfött och en naturlig del av att vara människa, där vi bedömer och dömer en ny person på några få sekunder. Helt enkelt för att veta om personen går att lita på eller inte. Men vi är inte alltid så bra på att läsa av andra människor och det första intrycket kan spela oss ett spratt. 

Ibland kan dåliga erfarenheter hindra oss från att skapa goda och nära relationer, där vi kan använda oss av olika skyddsmekanismer för att inte riskera att bli sårade. Oftast är vi helt omedvetna om våra invanda mönster, som funnits där så länge att de känns som en naturlig del av oss. Det är autopiloten inom oss som får oss att reagera på en bråkdels sekund för att skydda vårt innersta och sårbara jag. 

När du blir medveten om dina mönster och förstår varför de finns och hur de påverkar ditt liv idag, blir det lättare att integrera allt detta till en helhet och se hur du villl leva ditt liv i framtiden. Inte som du lärt dig utan utifrån ditt sanna jag, din innersta kärna. Som alltid funnits där under alla lager av skydd. Det ger dig en möjlighet att börja skapa goda och nära relationer och få mer av det som du innerst inne längtar efter. 

Bild: Unsplash Katie Treadway

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *