fbpx

Varför envisas vi med att göra om samma sak?

Hur ofta händer det inte att vi gör samma saker om och om igen och undrar varför det inte händer något eller varför det inte blir som vi tänkt oss?

Många gånger beror det på att vi gör på samma sätt som vi alltid gjort. Helt enkelt för att det känns trygg och vant. Det är så inövat att vi ibland inte ens är medvetna om att vi gör det. Det är autopiloten inom oss som drar igång, som reagerar blixtsnabbt och löser saker utan att vi hinner tänka igenom om det kanske finns andra sätt att tänka eller lösa problemet på.

Autopiloten reagerar impulsivt, oreflekterat och tänker ofta inte på vad konsekvensen eller resultatet blir på lång sikt.

Ett sätt att utmana autopiloten är att stanna upp. Det kan räcka med att ta tre djupa andetag för att checka in med dig själv.

Ett annat sätt är att ta hjälp av SOAS, som hjälper dig att öka din medvetenhet om vad som pågår inom dig för att ta mer medvetna beslut och kanske våga dig på att prova något nytt.

S = Stanna upp

O = Observera dina tankar, känslor och kroppsförnimmelser (hur det känns i kroppen)

A = Acceptera allt som är

S = Ta ett medvetet beslut om att antingen Släppa taget om det som pågår eller att Svara på ett ändamålsenligt sätt

Och ja, det kan i vissa fall skapa ett visst obehag att bara stanna kvar med dig själv, att inte reagera snabbt för att undanröja hindret eller problemet som du vill lösa. Men ju fler gånger du tränar dig på att bara stanna upp, desto snabbare försvinner obehaget och det blir lättare att våga prova nya vägar.

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *