fbpx

DeCember Nyhetsbrev: Vad ger du dig själv i jul?

Jag blir som ett barn när det nalkas jul. Vad är det då med julen som gör mig så glad? Jag vet faktiskt inte. Kanske är det alla adventsstjärnor och juldekorationer som lyser upp den annars så gråa årstiden som gör det extra stämningsfullt. 

Jag fick ännu mer julkänsla när jag besökte äldsta dottern i Strasbourg. En resa som jag fick ställa in i oktober för att jag blev sjuk. Då kändes det tråkigt och ledsamt att missa resan. Men som blev över förväntan när jag fick fira in första advent i jularnas huvudstad. En stad som kändes som en enda stor julmarknad med en trettio meter hög gran (se bild), som varje år dekoreras med glittrande ljus och ornament. 

Det blir inte alltid som du tänkt dig

Vad försöker jag då säga med det här? Jo, att saker kanske inte alltid blir som du tänkt eller planerat för. Men att det brukar bli bra och ibland blir det bättre än du vågat drömma om.

Många gånger kan vi ha farhågor eller sätta upp mentala hinder utan att de någonsin besannas. Det är inte heller helt ovanligt att vi tänker tanker som ”jag kommer aldrig…” eller ”jag ska alltid”. I vissa fall kan det inge en viss trygghet. Att vi bestämt oss och därmed inte längre behöver fundera på det. Samtidigt som det frigör energi, kan det även vara begränsande. Att vi slutar att vara nyfikna och inte längre är öppna för att utforska nya vägar. 

Jag kan bara gå till mig själv. När vi flyttade till vårt hus för 13 år sedan hörde jag mig själv säga ”jag kommer aldrig att flytta mer” och ”jag ska alltid bo i hus”.  Men efter att ha slutat min fasta anställning och de stora barnen hade flyttat ut, behövde jag omvärdera mina beslut. Jag var tvungen att fråga mig själv ”Vad är viktigt på riktigt” och  ”Vad är viktigt för mig just nu”.

Ska jag vara ärlig, hade jag inte trott att jag skulle sälja huset och flytta till en liten hyreslägenhet eller att jag skulle starta eget. På samma sätt som när jag gick i gymnasiet och tänkte  ”jag kommer aldrig att jobba på bank” och ändå jobbade jag där i hela 17 år. Det visade sig att bank inte var min grej men ändå lärde jag mig en hel del saker om kommunikation, människor och förändring som jag har stor nytta av än i dag. 

Bli medveten om vad som styr dig

Vi kan ha bilder och föreställningar om livet. Vad vi ska bli och inte bli, vad vi ska göra eller låta bli. Men livet händer och allt förändras i en aldrig sinande takt. Därför behöver vi stanna upp då och då för att bli medvetna om vad som styr oss, reflektera över om våra föreställningar och ”sanningar” fortfarande är giltiga eller om de kanske förverkat sin rätt och behöver bytas ut.

Vi kan låta livet rulla på och vara medpassagerare i vårt eget liv. Eller så sätter vi oss i förarsätet och styr bilen i den riktning som vi önskar. Det är också helt okej om vi på vägen bestämmer oss för att ta en paus, ändra färdplan eller kanske släppa av några medpassagerare som vi inte längre vill ha med oss på resan. Helt enkelt för att vi inte behöver dem längre. Det kan vara tankar, livsregler som vi satt upp för oss själva eller människor som bara tar energi.

Makten att förändra ditt liv

En bra påminnelse är att du och endast du har makten att förändra ditt liv, även om du skulle önska att andra förändrade sig. Ju snabbare du kommer till insikten om att du själv styr över ditt liv, desto lättare är det att ta stegen i den riktning och i den takt som du önskar.

Det viktigaste är att ta det första steget. När väl första steget är taget, brukar kommande steg inte vara lika svåra. Samtidigt som all förändring är utmanande och tar sin lilla tid. 

Ibland kan det också handla om att komma till insikt om att livet är bra som det är, att du egentligen inte alls vill förändra något utan att det snarare handlar om att förändra din egen föreställning om hur något eller någon ”borde vara”. 

Koppla ihop sinne, själ och kropp

Hur ska du då veta vad som är viktigt för dig på riktigt? Din kropp brukar ha svaren innan du själv vet om det. Den brukar veta vad du behöver och inte behöver eller mår bra av. Kruxet är att stanna upp och börja lyssna och koppla ihop ditt sinne, själ och kropp till en helhet. 

Bara det här med att stanna upp, ta några djupa andetag och känna in hur din kropp känns när du gör saker, träffar människor eller är i olika miljöer, ger dig ofta viktiga ledtrådar om dig själv.

Vad jag försöker säga är att försök att ha tillit till dig själv! Ge inte bort det viktigaste du har genom att låta andra avgöra vad som är viktigt för dig på riktigt! Med det sagt, så fundera över vad du vill ge dig själv i jul.

Min egen gåva till mig själv i jul är att bara vara, skrota omkring i min pyjamas och skippa alla måsten och borden i mellandagarna till förmån för lata dagar med sovmorgon, hänga med barnen och maken och läsa en bok. En och annan sockersöt julfilm blir det nog också. Allt för att ladda energi inför min kommande utbildning till legitimerad psykoterapeut, som börjar på deltid i januari.

Ta väl hand om dig i jul! ❤️

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *