fbpx

Mod kommer aldrig utan att du gör något

Du kommer inte vakna en morgon och känna dig tillräckligt modig för att säga eller göra allt det där som du innerst inne drömmer om.

Jag har själv varit oerhört rädd, blyg och tänkt att jag är dummare än andra. Varit rädd för att om jag öppnar munnen, kommer någon förstå att jag egentligen inte kan något. Att jag är en bluff.

Det fanns en tid i mitt liv då jag faktiskt inte klarade av skolan. När jag var sju år gammal sa lärarna i Östtyskland att jag inte var mogen för att gå i skolan. I femte klass fick jag gå om och till slut fick jag inte gå kvar på skolan. Inte för att jag var bråkig utan för att jag inte nådde upp till tyska skolans krav.

Övertygelser och gamla sanningar

Min självbild och övertygelse om mig själv var:

”Jag kan inget och är dummare än alla andra.”

Övertygelsen fick mig att känna skam och gjorde att jag bara ville dra mig undan för att andra inte skulle se eller förstå hur korkad jag var.

Det var min sanning ända tills för några år sedan då jag insåg att:

”Jag är inte dummare än andra utan kan minst lika bra som någon annan.”

Mitt mantra och övertygelse blev då.

”Jag är STOLT, STARK, MODIG!”

Möta sitt inre barn

Det fanns en anledning till att jag inte klarade skolan eftersom jag bar på trauman efter flykt från ett annat land. Samtidigt levde jag i flera år i skräck för att min mamma skulle dö eftersom hon levde med en våldsam man. Mitt fokus som barn var aldrig på mig själv utan att hålla mamma vid liv.

När jag tittar tillbaka på det, förstår jag att jag inte kunde klara av skolan. Istället för att slå på mig själv kan jag numera känna stor medkänsla och kärlek med den där lilla flickan. Hon som hade modet att ta sig vidare till både universitetsstudier, jobb och som nu driver sitt eget bolag.

Den där lilla flickan är jag och kommer alltid vara en del av mig.

Tacksam att jag tagit hjälp på vägen för att få syn på gamla övertygelser. Och att jag haft modet att ifrågasätta och ersätta dessa med nya övertygelser som hjälper mig att blomstra. Att jag genom att dela lärdomar och insikter från min egen resa kan hjälpa andra att blomstra.

Vill du veta mer?

Då är du välkommen på min föreläsning ”Är du redo för att blomstra” torsdagen den 7 april kl 18.00 på Hälsans Hus, där jag kommer dela med mig av:

  • Vad är förändring och varför är det en nödvändig del av livet
  • Varför är det viktigt att ha en riktning
  • Hur skapar du dig ett meningsfullt liv
  • Varför just psykosyntes, KBT och schematerapi
  • Lärdomar och insikter från min förändringsresa
  • Hur jag hittade min ikigai och allt det som får mig att blomstra

Biljetter bokar du enkelt på Billetto.

Hoppas vi ses!

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *