fbpx

Henrik Lundqvist: Viktigast för mig nu är att vara glad

”Den största lärdomen är att ju mer jag är i nuet, desto mer tacksam och glad är jag!”

Henrik Lundqvist i Dagens Nyheter om tiden som gått sedan han ofrivilligt fick avsluta sin framgångsrika hockeykarriär.

Att lämna något som varit så stor del av ens liv är svårt. Många gånger kan det leda att vi hamnar i en livskris för vem eller vilka är vi när vi plötsligt förlorar en del av vår identitet?

Det är en tuff resa, som Henrik delar med sig av, som han beskriver som ”att världen skulle falla samman”. Det har gett honom nya perspektiv och lärdomar. En insikt om att han behövde jobba med sig själv och sina tankar och där han börjat omvärdera vissa saker i livet:

”I många år var det viktigaste att vinna. Viktigast för mig nu är att vara glad.”

Förändring och lidande del av att vara människa

Förändring är utmanande och helst något vi vill slippa när vi själva inte har valt den. Men med all förändring, följer oftast något bra, som vi kan ta med oss på vår fortsatta livsresa.

Vet det såväl av min egen förändringsresa, där jag känner att jag alltid kommit ut stärkt på andra sidan. Fast det ibland kan ta lite tid och vara minst sagt utmanande. Viktigt att då komma ihåg att ta hjälp för att resan ska kännas mindre ensam och för att förebygga psykisk ohälsa.

För min egen del har just samtalen, i form av terapi och coaching varit livsavgörande för mitt mående. Det har hjälpt mig att gå från vissen och under vissa perioder helt under isen till att blomstra.

En annan sak som kan vara hjälpsam, är att acceptera att förändring är en del av livet, att vara människa, på samma sätt som lidandet är. Gör vi däremot motstånd mot det som är, kan det leda till onödig smärta. Tänker att vi behöver vara mer varsamma med oss själva i det som är och att ha tillit till att det kommer att bli bra inom sinom tid.

Kan varmt rekommendera dig att läsa artikeln i Dagens Nyheter.

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *