fbpx

Hitta din gåva och ge bort den!

I årets sista nyhetsbrev reflekterar jag över att det i flera samtal med klienter finns en längtan efter att göra något som känns meningsfullt. Det intressanta är att jag blev intervjuad av en podd i slutet av året om vad människor innerst inne längtar efter. Mitt svar blev då precis som nu: Meningsfullhet!

Vad är då meningsfullt? Handlar det om att rädda världen eller att varje dag göra något som vi känner oss stolta över och kunna sova gott om natten?
 

Längtan efter något större

Personligen tror jag att det handlar om alla delar, att vi innerst vill bidra till något större, att det inte räcker med att bara tjäna mer pengar eller kunna köpa fler saker. Det ger oftast bara en kort tillfredsställelse. Ganska snabbt blir den högre lönen eller nya bilen något som bara finns där men som fortfarande inte fyller vår inre längtan.

Jag tror en stor del av meningsfullheten även handlar om att hitta sin gåva, det som vi är bra på, och ge bort den. Hur ska vi då veta vad vi har för kvaliteter och gåvor? För att upptäcka dem krävs oftast ett inre arbete, en nyfikenhet att gå på djupet inom oss själva. 
 

Mer lyhörd för mina gåvor

Under åren som gått har jag själv alltmer blivit lyhörd för mina gåvor, som funnits där hela tiden fast jag inte sett det lika tydligt som idag. Skrivandet är en del som alltid funnits med mig. När jag var yngre skrev jag dikter och manus tillsammans med en vän där vi drömde om att en dag vara med i Star Wars. Kan tyckas vara storslagna planer men när vi satt i rummet i källaren kändes det högst verkligt. 

Jag har fortsatt att skriva i hela mitt liv och drömmer om att min bok på 300-sidor ska ges ut och hamna högst upp på topplistorna och bli film. Hybris? Ja, kanske det. Samtidigt har många av mina drömmar, som blivit verklighet, börjat med storslagna drömmar. Jag har skrivit upp dem i en bok, ibland ritat en bild av dem och sedan försökt ha tillit till att det kommer utan att riktigt veta när och hur. 
 

En manusförfattare?

Igår hade jag ett avstämningsmöte med min lektör Elisabeth som coachar mig i skrivandet och peppar mig när jag tappar lusten och strukturen i skrivandet. Hon läste några nyskrivna texter och sa: ”Det bor nog allt en manusförfattare i dig!” Gissa om det gjorde min dag!

En annan av mina gåvor, känns stort och är något som jag känner mig ödmjuk inför, är förmågan att skapa förtroendeingivande relationer med människor. Det har alltid funnits där, fast jag inte sett eller velat inse det, där helt främmande människor kommit fram i alla tänkbara och otänkbara sammanhang, öppnat sig och berättat om sitt innersta.

Jag har ingen annan förklaring än att det måste bero på att de känner förtroende. Att jag lyssnar och finns där och att det som sägs stannar där. Alltid. Därför kändes valet av företagsnamn Trustworthy Communications så självklart och mitt yrke coach och blivande terapeut likaså. 
 

Vad är din gåva?

Har du funderat på vad som är din gåva? Ett sätt att ta reda på det är att ställa dig frågor som:

  • Vad brukar människor säga att du är bra på?
  • När känner du att du är i ett flow?
  • I vilka situationer eller sammanhang är du ditt bästa jag?
  • Vad får dig att blomstra?
  • Vad fick du höra om dig när du var liten?
  • Ord eller egenskaper som du ofta får höra eller som människor förknippar med dig?

Försök om du kan att känna in känslan snarare än att tänka fram ett logiskt svar. När du kommer i kontakt med känslan inom dig, får du lättare ett svar som harmoniserar med ditt autentiska jag. Tycker du att det är svårt att veta vilken känsla det är? Börja med hur det känns i kroppen. Känns det lätt, härligt, glädjefyllt eller tungt?

Behöver du hjälp på vägen? Ja, då vet du ju var jag finns! 

Är du inte redan prenumerant? Välkommen att signa här!

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *