fbpx

September nyhetsbrev: Dansa varsamt in hösten

Nu var det länge sedan jag skrev ett nyhetsbrev. Det beror på att hösten varit en rivstart, där allt roligt började på en och samma gång. Och jag hoppade på, med stor entusiasm och glädje inför allt det nya. Maken konstaterade med ett leende:

”Nu har du ju fått precis allt det där som du velat ha.”

Tittade i min anteckningsbok, där jag faktiskt hade skrivit ned att jag ville:

  • Coacha och vägleda människor i mitt egna företag
  • Ha kollegor,
  • Jobba tillsammans med andra i coaching- och kommunikationsuppdrag gentemot företag
  • Hålla i föreläsningar och workshops 
  • Utbilda mig till terapeut

Det kan låta som magi. Saken är den att det ligger en hel del arbete bakom för att få det att hända på riktigt.  


Roligt är inte alltid detsamma som att det är bra

Då borde väl allt vara frid och fröjd nu?

Nej, så lätt är det inte. Med allt det nya kommer även ett ansvar att det ska vara hållbart på lång sikt. Det vet jag eftersom jag varit sjukskriven för utmattning två gånger förut. Gränssättning och att köra eco-drive är ett måste. Oavsett hur många år det gått, så måste jag påminna mig om att:

”Bara för att det är roligt så betyder det inte alltid att det är bra för mig”

Med andra ord betyder det att bara för att du ägnar dig åt något som du verkligen tycker är kul, betyder det inte alltid att det är bra för dig.

Det kan snarare vara så att det roliga kan innebära en risk för dig, att du kör gasen i botten för att du blir så exalterad. Ja, nästan euforisk för att du tycker att det är så roligt att du helt glömmer bort tid och rum och den så viktiga återhämtningen.

Därför är det betydligt bättre att du stannar till lite då och då. Hämtar andan och landar lite emellanåt. Kanske stryka några saker på agendan, även roliga sådana, för att få in lite tomrum.


Kör eco drive istället för turbo

Ingen bil, hur fin och väl utrustad den än är klarar att köra i full gas utan att fyllas på och servas med jämna mellanrum. Till slut stannar den och då kan det bli ganska kostsamma reparationer. 

För några veckor sedan kände jag mig som en duracellkanin, som plötsligt tycktes ha hur mycket energi som helst och som hann med allt och lite till. 

Tills jag en dag insåg att det inte var så lätt att varva ned. Det fick mig att trycka på stoppknappen och tvinga mig att sakta ned. Jag strök en del saker på min ”att-göra-lista”, där mitt instagramkonto var ett av dem.


Min priolista som får mig att må bra

Jag satte mig ner och gjorde en priolista med alla de saker som är viktiga för mig och som hjälper mig att må bra som är:

  • Familjen, närvaron med mina barn och maken 
  • Sömnen, helst 7 – 8 timmars sömn 
  • Promenader, minst 30 min varje dag
  • Bra mat, riktiga måltider och inte för sent
  • Nära vänner, ett samtal kan räcka långt

Tack vare det minskade jag min stressnivå. Jag varvar helt enkelt mellan att prestera när jag så behöver och att vara en latmask som bara ligger i soffan, läser en bok eller sträckkollar en serie på Netflix. 

Hur hjälper du dig att vara varsam med dig själv i höst? Ett tips är att reflektera över hur dina dagar ser ut. Finns det kanske något du kan behöva stryka eller säga nej till för att vara mer snäll mot dig själv och köra mer eco drive?

Att göra en priolista, helst skriva ned allt, är ett bra sätt att påminna dig om de saker som får dig att må bra. 

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *