fbpx

Utforska och upptäck fler sidor hos dig

Du vet väl att det finns fler sidor hos dig? Många gånger är vi så vana vid att agera på ett visst sätt att vi inte ens tänker på att det står oss fritt att göra på ett annat sätt.

Kanske ser du dig själv som en utpräglad hjälpare som alltid vill finnas där för andra. Det är en fin egenskap att vilja hjälpa andra. Samtidigt som det kan leda till att vi glömmer bort att finnas till för oss själva.

Motsatsen till att vara en hjälpare, är en egoist som alltid sätter sina behov i första rummet. För att bryta gamla invanda mönster och utforska fler sidor hos dig, kan det vara hjälpsamt att göra precis tvärt emot vad du brukar. 

Det kan ta emot att göra något annat än vad du är van vid och som varit en integrerad del av dig i större delen av ditt liv. Men genom att utmana dig, ger du dig själv möjlighet att utveckla fler sidor hos dig.

Exempel: Om du har en tendens att alltid svara ja så fort någon ber dig om hjälp, kan du prova att säga något av följande:

  • Jag vet inte 
  • Jag återkommer 
  • Nej 

När jag påbörjade min förändringsresa från ”hjälpare” till ”jag är värdefull”, fick jag till en början dåligt samvete och kände ett ständigt behov av att förklara mig.

Efter att ha tränat på att sätta mina behov främst (ovant för en utpräglad hjälpare som jag), känns det numera inte alls konstigt att jag tillåter mig att känna efter vad jag innerst inne behöver. Det har varit en värdefull lektion att sätta kärleksfulla gränser både för mig själv och andra. 

Det finns inte heller längre något motsatsförhållande mellan att ibland vara en hjälpare eller egoist utan jag väljer mer utifrån vad jag behöver.

Bra att komma ihåg är att vi omöjligt kan upptäcka och utforska fler delar hos oss om vi inte tränar och är uthålliga. Har vi agerat på ett visst sätt under större delen av vårt liv, är det helt naturligt att det tar sin lilla tid. Det är en investering du kommer att ha nytta av i resten av ditt liv.

Är du redo för att utforska fler delar hos dig?  

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *