fbpx

Förändra, lämna eller acceptera det som är

I alla situationer har du alltid ett val oavsett vilken livssituation du befinner dig i. Det kan gälla ett jobb som du vantrivs på, en dysfunktionell relation som dränerar dig eller en utmanande ekonomisk situation. Oavsett vad, har du alltid följande tre val:  

1. Förändra 
2. Lämna
3. Acceptera 

Ju fortare du inser det, desto lättare blir livet att leva. Jag skulle vilja påstå att det ligger i människans natur att oftast börja med att försöka förändra vår situation.

I relationer kan vi tro eller hoppas på att om partnern bara förändrar sig, kommer allt bli bra. Men som du säkert redan vet, kan du då få vänta tills du blir alldeles grå eftersom den enda personen du kan förändra är dig själv. 

När du kommer till insikten om att vare sig du själv eller din partner vill förändras eller du gjort ett tappert försök att förändra chefen eller din arbetssituation utan att lyckas, återstår bara två val. 

Antingen acceptera chefen, jobbet eller relationen precis som den är eller lämna den. Som Eckhart Tolle säger i boken Lev livet fullt ut: 

”Lämna situationen eller acceptera den. Allt annat är vansinne!”

Med acceptans menar jag inte att vi behöver gilla det. Det handlar snarare om att se verkligheten precis som den är, utan filter, förebråelser eller dömande.

När vi accepterar en livssituation, att ett jobb eller en relation kanske inte blev som vi tänkt oss innebär det att vi inte längre gör motstånd mot det som är. Vi accepterar nuet fullt ut.

Ett motstånd som annars, om det pågår under en längre tid, kan medföra att vi mår allt sämre psykiskt och fysiskt. Kan vi förlika oss med vår livssituation, hjälper det oss samtidigt att släppa taget om våra förväntningar och förhoppningar.

Jag har själv gjort den resan med såväl nära relationer som jobb. Acceptansen och en ökad medvetenhet har hjälpt mig att göra klokare och mer genomtänkta val. Och ja, det är alltid bättre att göra ett val oavsett vilket för att inte fastna. Det finns alltid fler vägar framåt.

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *