fbpx

Startar frågespalt

Hoppas ni njutit av det soliga vädret i helgen. Jag har passat på att både vara ute i skogen som alltid har en läkande kraft och sått frön i växthuset. För mig har odlingen och att få gräva med händerna i jorden en meditativ funktion, som inget ett härligt lugn och där jag känner mig ”jordad”.

Jag tänkte starta den här veckan och det nya året, väl medveten om att det redan är februari, med en frågespalt om personlig utveckling och coaching. Jag får en hel del frågor, i nuläget främst via LinkedIn men även via Instagram och Facebook och här förstås. Frågan ni vill ha besvarad kan ni maila till mig på [email protected].

Varje vecka kommer jag att välja ut 1 – 2 frågor som jag publicerar anonymt varje måndag. Här på bloggen kommer det alltid att finnas ett längre svar. Jag kommer inte ha möjlighet att besvara alla frågor men i den mån jag kan ska jag försöka besvara så många som möjligt.

Här kommer den första frågan, som jag fick via LinkedIn i slutet av förra veckan.

Vad är skillnaden mellan coaching och terapi?

Jag skulle säga att den största skillnaden är att terapi fördjupar sig i det förgångna medan coaching har en mer framåtsyftande funktion och ett specifikt mål. Det kan handla om att öka självkänslan, medvetenheten om sina drivkrafter, känna större meningsfullhet och livsglädje, förbättra en relation eller att ta steget till ett nytt jobb.

Jag ser coaching som hjälp till självhjälp, där man aktivt arbetar med att stötta klienten i sin personliga utveckling. Som coach har jag en stöttande roll och är min klients största hejarklack, där jag ansvarar för processen, inspirerar och vägleder klienten i den riktning som klienten önskar.

Terapi har ett mer läkande och behandlande syfte, med fokus på dåtid. Terapeuten hjälper klienten att utforska på djupet och har en mer passiv och inlyssnande roll jämfört med en coach som är väldigt aktiv i samtalen.

Jag har själv gått både i terapi och coaching och ser värdet med båda beroende på var man befinner sig i livet. För min egen del var det väldigt hjälpsamt att gå i terapi för att få hjälp att bearbeta händelser som haft stor påverkan på mig som person. Det är vid tillfällen som jag mått väldigt dåligt, som jag tyckt att det varit bra med en terapeut.

Jag har även haft enormt stor hjälp av coaching, där jag jobbat mer målfokuserat med min personliga utveckling, som handlat om allt från att öka min självkänsla till att säga upp mig från ett jobb där jag mådde dåligt till att ta steget och starta mitt eget bolag. Min coach hjälpte mig att upptäcka nya sidor och drivkrafter hos mig själv samtidigt som vi i samtalen även kunde lyfta det som påverkade mitt tankemönster från tidigare upplevelser.

I psykosyntesen, som jag tillämpar i min coaching och som är en mer holistisk och djupare coaching, gör jag även tillbakablickar för att öka medvetenheten om strategier som vi har med oss sedan barndomen men som inte alltid är så hjälpsamma när vi blir vuxna.

Hoppas det bringade mer klarhet i vad som är skillnaden mellan en coach och terapeut. Önskar dig en underbar dag!

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *