fbpx

Fyra frågor för att skapa dig ett meningsfullt liv!

Det vi känner passion för och som känns meningsfullt ökar vår inre motivation och glädje, som också påverkar människorna omkring oss på ett positivt sätt.

Den här veckan är det många av oss som kommer tillbaka till jobbet, vissa känner glädje och ny energi medan andra kan känna ett starkt motstånd. Oavsett vad, är det en god idé att ta reda på ditt ikigai, ditt syfte som får dig att gå upp på morgonen. Vet du ditt varför, kommer det att hjälpa dig att känna en större tillfredsställelse och lycka.

Restaurangägaren som hittade sitt ikigai

När jag besökte en nyöppnad restaurang på Mallorca i somras, gick det inte att ta miste på lyckan som restaurangägaren utstrålade när han välkomnade och tog hand om sina gäster. Idén föddes efter en resa till Okinawa i Japan, där begreppet ikigai en gång i tiden myntades, och bara ett halvår senare förverkligades den. Han hade hittat sitt ikigai och loggan på restaurangen har fått symbolisera detta genom de fyra cirklarna för ikigai.

Hur gör du för att hitta ditt ikigai?

Ett sätt att känna en större glädje är att lägga mer tid på det du är bra på och älskar. Naturligtvis kan du inte slippa ifrån allt som du tycker är tråkigt. Men genom att försöka fylla dina dagar med något meningsfullt även om det är litet och ändra ditt förhållningssätt, kan det hjälpa dig att känna en större livskvalitet.

Är du nyfiken på vad som är meningsfullt för just dig, kan du ta reda på det genom att svara på fyra frågor.

1.) Vad älskar du?

Det kan vara svårt att direkt komma på vad du älskar för många av de saker som vi gör dagligen går på autopilot utan att vi reflekterar och ägnar det någon djupare tanke. Du kan ha haft drömmar men när sedan vardagen och livspusslet sedan tagit all din kraft och tid har drömmarna fallit i glömska. Men om du tar dig lite tid och tänker efter vid vilka tillfällen du brukar känna dig extra glad och fylld av energi, så hittar du också svaret på frågan.

2.) Vad är du bra på?

Den här frågan handlar om att lista saker som du tycker att du är bra på och inte ett specifikt yrke. Om du tycker att det är svårt att komma på vad du är bra på, kan du alltid be en kollega eller vän hjälpa dig med detta. Genom att reflektera över vad som är dina styrkor, får du en bättre insikt om vad du kan bygga vidare på.

3.) Vad kan du tjäna pengar på?

Som ni säkert redan förstår räcker det inte med att hitta sitt ikigai, sitt varför, om vi inte lyckas komma på ett sätt att tjäna pengar för att kunna försörja oss.

Här kan du lista saker som du kan ta betalt för redan idag men även sånt som kan löna sig i framtiden. Hemligheten är att våga prova nya saker utan att det finns några garantier för att det kommer att lyckas. Men om vi inte vågar oss ut ur vår komfortzon vet vi inte heller vilka saker som skulle kunna bli en fullträff.

Det kan vara bra att inte bara satsa på ett yrke utan våga testa en palett av yrken, roller och branscher. Vi lever i gig-ekonomin så varför begränsa sig till att bara ha ett jobb när vi kan ha flera? Hittar vi ett jobb som vi verkligen trivs med, så kanske vi aldrig vill gå i pension. 

Jag var själv kvar hos samma arbetsgivare först i 10 år och sedan i 7 år för att därefter byta vartannat år. Nu har jag sadlat om till egenföretagare och det känns fantastiskt roligt.

4.) Vad behöver världen?

Den sista av de fyra frågorna kan tyckas stor men är helt avgörande om vi vill vara säkra på att vi inte bara gör gott för oss själva utan även för våra medmänniskor för att bidra till en bättre värld för oss alla.

Jag har en stark tilltro till att vi alla kan göra skillnad genom att ”skicka-vidare-goda-gärningar”, att det du ger får du tillbaka. Om vi alla bidrar med något gott kan vi skapa mirakel tillsammans.

Det här är några saker jag tror världen behöver mer av:

❤️Empati
❤️Nära och äkta relationer
❤️Delningsekonomi
❤️Hållbar arbetsmiljö
❤️Hopp

När du påbörjar arbetet med att försöka hitta ditt ikigai, kom ihåg att det är en process som behöver ta sin tid och där du kan behöva prova dig fram.

Lycka till med att finna din väg till ett mer meningsfullt liv! Tveka inte att kontakta mig om du behöver hjälp på vägen! ❤️

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *