fbpx

Energigivande möten som berör

Häromdagen var jag på ett välkomstmöte på dotterns nya skola. På scen stod rektorn med ett stort leende och välkomnade oss förväntansfulla föräldrar i en överfylld aula.

Kroppen var rak och stolt. Ansiktet lyste av nyfikenhet och glädje. Rösten var stark och stadig. Orden som kom ur hans mun var tydliga budskap riktade till oss föräldrar. Vi kände oss sedda och viktiga denna varma försommardag. Och framför allt kände vi förtroende för rektorn trots att många av oss inte träffat honom tidigare.

Med tre barn har jag varit på ett antal föräldramöten på olika skolor. Oftast har jag tittat på klockan och önskat att de ska ta slut. Möten som främst utgått från ”man” budskap och där jag matats med information som för mig varit helt ointressant. Det har inte funnits någon energi hos de som presenterat och jag har nästan haft känslan att de inte vill stå där och inte ens själva tror på orden som kommer ur deras mun.

Vad var det då som gjorde att det blev ett så lyckat möte?

  • Det fanns hela tiden en kontakt mellan rektorn och oss, både genom ögonkontakt och retoriska frågor och svar.
  • Kroppsspråket överensstämde och förstärkte orden som sades.
  • Genomgående använde han sig av ”jag” och ”vi” budskap.
  • Budskapen var tydliga, genomtänkta och riktade till oss föräldrar.
  • Han var personlig utan att för den delen bli privat.

Allt detta resulterade i en härlig energi i aulan. Vi föräldrar gick därifrån med fjäderlätta steg och ett stort leende på läpparna och med en övertygelse om att det här är en bra skola för våra barn.

Så nästa gång du bjuder in till stormöte eller egentligen till vilket möte som helst, fundera på med vilken känsla du vill att de lämnar ditt möte. Du har allt att vinna på att förbereda dig och din kommunikation för att skapa ett förtroendeingivande första intryck och goda relationer.

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *