fbpx

Funderar du på att byta jobb?

Jobbannonserna som publiceras verkar inte avta nämnvärt under julledigheten. Inte ens på självaste juldagen. Det är smart tänkt av rekryteringsföretagen och företagen, för det är när vi är lediga som vi har tid att reflektera över jobbet och livet i största allmänhet.

Kanske sitter du just nu och skriver ditt personliga brev och finputsar ditt CV? För några år sedan skickade jag in en jobbansökan under mellandagarna. Jag fick jobbet men efter ett par månader fick jag en déjà vu. En märklig känsla av att det här har jag varit med om förut, bara i en annan tappning. Min längtan efter något nytt var så stark att jag hoppade över ett viktigt steg: att ta reda på mina förväntningar och förutsättningar på det nya jobbet.

Vad jag försöker säga är att innan du skickar iväg den där ansökan eller tackar ja till ett nytt jobb, fundera på vad du egentligen längtar efter. Vad är dina drivkrafter för att byta jobb? Är du bara trött på jobbet, längtar efter ombyte eller vill utvecklas inom ett nytt område eller en ny bransch?

Ofta söker vi oss till liknande tjänster för att det känns tryggt utan att närmare fundera på vad vi egentligen vill ha ut av ett nytt jobb. Jag lärde mig min egen läxa efter jobbet som jag fick men snabbt insåg inte alls var det jag längtade efter. Jag satte mig ned och gjorde en kartläggning av mitt ikigai, mitt varför, för att ta reda på vad som känns meningsfullt för mig.

Har du större förståelse för vad som är dina drivkrafter, styrkor och din passion, blir det lättare för dig att hitta ett jobb där du får blomstra. Det är något som jag även brukar göra tillsammans med mina klienter för att hjälpa dem till sitt nästa jobb eller för att utvecklas i sitt nuvarande jobb.

Ett annat sätt för att förbereda sig inför ett nytt jobb är att gå igenom röda och gröna lampor. Röda lampor är varningstecken som du bör vara vaksam över medan gröna lampor är sådant som du gärna vill ha hos din framtida arbetsgivare eller chef. Oftast vet du allt redan men genom att lista dessa saker, blir det ännu tydligare vad du bör fokusera på och vilka frågor du bör ställa när du blir kallad till intervju.

Och kom ihåg, det är lika mycket du som ska välja din framtida arbetsgivare som valet av dig som medarbetare. Det behöver finnas en samstämmighet mellan dina och företagets förväntningar och förutsättningar för att det ska bli en perfekt match!

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *